2014. sze 01.

Repülőorvosi vizsgálat

írta: Hobbipilóta
Repülőorvosi vizsgálat

orvosiMivel 40 éves vagyok, nem rohanok fejjel a falnak (legalábbis felveszek egy sisakot). Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy a képzés megkezdése előtt kizárok minden kizáró tényezőt. Az egyik ilyen az orvosi alkalmasság.

14 évesen, amikor elterveztem, hogy vadászpilóta leszek, betereltek a Sportkórházba és két napon át vizsgálgattak. Volt ott labor (vér és vizelet), látásvizsgálat, hallásvizsgálat, némi pszichológiának mondott vizsgálat, pörgettek ide-oda stb.

Bár nem vadászpilótának készülök, de mára már a magánpilóták orvosi vizsgálata is jóval egyszerűbb, mint annak idején. Ha logikusan belegondolunk, nem is kell más alkalmasság, mint egy autó vezetéséhez. Egyrészt semmilyen plusz behatás nem éri az egyszeri hobbistát, mint egy autóvezetőt, másrészt a repülés még így is többszörösen túl van biztosítva, míg az autóvezetés sajnos már nagyon nem a biztonságról szól (gondolok itt az alkalmasságra).

Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem kell komoly vizsgálat, sőt azt mondom, hogy az autóvezetéshez sokkal komolyabb kellene.

Na de hogy is néz ki a reporvosi?

Két lehetőség van:

  1. Valamilyen reporvosi központ
  2. Háziorvos, aki ilyet végezhet

A régebbi és nagyon megbízható módszer az első, azaz a központ. Ilyen van Budapesten például a Gyáli úton. Itt bejelentkezve nagyjából egy fél nap alatt végeznek a vizsgálattal, szóban tájékoztatnak az eredményről.

Van azonban egy újabb, gyorsabb módszer is. Egyes háziorvosok már megfelelő jogosultságokkal rendelkeznek a vizsgálatok elvégzésére. Hogy kik ők, és hol vannak, hogyan lehet őket elérni, az NKH (Nemzeti Közlekedési Hatóság) honlapján fellelhető. A lista időnként frissül és a legfrissebb dokumentumra nincs egy általános link, így a keresőszavak: NKH repülőorvos. Érdemes figyelni, hogy ne valami régi lista legyen.

Mindkét esetben a minősítést a Légügyi Hivatal adja ki, azaz levélben elküldik (elvileg 2 hét alatt).

LAPL esetében az érvényessége 5 év (maximum a 42. születésnapig), 40 év felett pedig 2 év (PPL-nél ez 1 év).

Mi van a vizsgálatban? Nekem ezek voltak a háziorvosnál.

  • Általános egészségfelmérés. Magyarul, hogy hogyan érzed magad, nem vagy kórosan túlsúlyos, nem vagy depressziós, alkoholista... Ez egy beszélgetés tulajdonképpen
  • Laborvizsgálat (vér és vizelet).
  • EKG
  • Látásvizsgálat (színlátás, illetve a színtévesztés kizárása). Semmi különös, csak a szokásos olvasgatás fél szem letakarással, meg anélkül. Olvasni kisbetűs könyvet. Színlátásnál egy könyvet lapozgatnak, ahol mindenféle színes pontokból álló körökben kell meglátni, hogy mi van benne.
  • Nekem emellett az orvos egy hasi ultrahangot is kért. Semmi panaszom és nem is tapogatott ki semmit. Szerintem nem az alapvizsgálat része, de nem probléma, legalább ki leszek vizsgálva.

Ha minden jól megy, az első vizsgálat 30-60 perc, a továbbiak fél órán belül megvannak.

Pár hasznos link a témában:

Szólj hozzá

repülőorvosi